Michigan fa'ato'aga i le fale e tu'uina atu mea'ai fa'apitonu'u mo le tilivaina

O faʻatoʻaga eseese a Michigan o se tasi lea o ana vavega, aemaise lava i le taumafanafana ma le tautoulu vaitau o le seleselega.
Ae ui i lea, mo tagata i Michigan, o le mafaufauina o le faʻaogaina o meaʻai e maua mai i le lotoifale o se galuega faigata, ma latou te naunau e faʻafaigofie le mauaina o meaʻai fou mai faʻatoʻaga i le lotoifale.
O le iloaina o fea na sau ai ana meaai na tosina mai ai Ami Freudigman. Fai mai a ia, e fiafia o ia i le fa'atauga o mea fa'ato'aga ma aano o manu mai fa'ato'aga i totonu o le atunu'u, lea e fai sina fa'agaoioiga a'o le'i o'o atu i tagata fa'atau.
O le blueberries i luga ole laiga a Freudigman i luga ole laiga ole fa'atauga fa'atau mea'ai e fa'atatau i lenei tala.
O le a latou fesoasoani e faʻamatala pe faʻapefea ona ausia e Michigan le faʻatoʻaga-i-aiga, o se 'auʻaunaga faʻatau oloa e faʻavae i luga o se maketi fou faigofie i le taulaga o Genoa, e mafai ona ausia lana faʻatoʻaga i le laulau.
Fai mai le Pule o le Paranesi, Tim Schroeder, o Michigan Farm-to-Family e taulaʻi i oloa faʻanatura o loʻo totoina i faʻatoʻaga a Michigan.
"Matou te taulaʻi tele i oloa maualuga, ma sili atu mea e fai i lima ma niche, e le mafai ona e mauaina," o le tala lea a Schroeder.
Na ta’ua e Tony Gelardi, le pule o le Simply Fresh Market, o le televave o olaga o tagata ua faigata ai ona latou pulea taumafa, aemaise lava pe a latou manana’o i oloa fa’alenatura mai le au faifa’ato’aga.
“Matou te manana’o ia to’atele tagata e iloa e le mafai ona o i le maketi a le au faifa’ato’aga. E mafai ona latou tilivaina oloa, ”o le tala lea a Gelardi.
O le taga o vine na avatu i le faitoto'a o Freudigman na totoina i Better Way Farms i Grand Junction. O fa'ato'aga a aiga e fa'aaogaina auala fa'ato'aga fa'afouina, ma o latou fa'ato'aga autu o fa'ato'aga fa'aletino ua fa'amaonia e le Matagaluega o Fa'ato'aga a le Iunaite Setete.
O fa'ato'aga a le Itumalo o Livingston e sapalai povi, kaliki, aniani ma isi fuala'au 'aina. Michigan Farm to Family e galulue faatasi ma le 20 i le 30 faatoaga i Michigan ma se faatoaga i le tuaoi o Indiana. Latou te saunia moa, 'oti, mamoe, fualaau 'aina ma fualaau faisua. Latou te ofoina atu foʻi meaʻai na faia muamua mai Simply Fresh Market ma Zingerman oloa, ma isi mea.
E mafai foi e tagata ona oka meaai mai fafo atu o le setete, e pei o faʻi e le o totoina iinei. Fai mai Schroeder, o le ofoina atu o oloa e pei o faʻi e mafai ona faʻateleina ai le tau o auaunaga tiliva ma faʻateleina ai tagata e faʻamaeʻaina oka.
Toe foʻi i na vine: I le Aso Lulu i le amataga o lenei masina, na saunia ai e le tagata piki o Heather Clifton se faʻatauga mo le aso e sosoo ai i tua o Simple Fresh Market.
Sa saunia e Clifton le oka a Floygman ma tuu lelei fua o vine i luga o isi meaai i totonu o le atigipusa pepa ina ia aua nei oomi. Sa ia fai mai o le a ia teuina ma le faaeteete meaʻai i totonu o atigipusa, o lea na taunuu ai i se tulaga lelei ma foliga lelei i tagata faʻatau.
Ina ua uma ona faʻamaonia le faʻatonuga, na teuina e Clifton blueberries ma isi mea faʻatau a Freudigman i totonu o le pusaaisa i le Simply Fresh Market i le po e faʻafou ai aʻo leʻi tuʻuina atu.
O le fa'ato'aga a Michigan i le aiga e fesuia'i i le meli meli i Aso Lulu uma i le Aso To'ona'i. Latou te momoliina oloa i Livingston County ma nofoaga lata ane i aso e tolu o le vaiaso. Latou te felauaiga le metro Detroit i le tele o taimi i le vaiaso. O le mamao na latou o i ai o Grand Rapids.
Ina ua teuina e Clifton le blueberries, sa siaki e Schroeder okaga faʻatau na faʻatulaga e tuʻuina atu i le Aso Tofi.
Na ia fai mai latou te mauaina pe tusa ma le 70-80 oka tiliva i vaiaso uma. E talitonu o ia e ono mafai e a latou loli e lua ona faʻaluaina le tele o uta, ma o loʻo latou faʻamoemoe e faʻalautele le gaosiga.
O se ta’avale tiliva e tumu i star blueberries na alu atu i Northville, lea sa nonofo ai Freudmann ma lona aiga. Na momoli atu le atigipusa i lona faitotoa i luma, lea na ia maua ai le fualaau aina ua lauiloa nei o loo faatalitali mai mo ia.
Fai mai a ia, i le taimi o le faʻamaʻi, na amata ai ona ia oka mai lona aiga mai faʻatoʻaga a Michigan. E fiafia o ia i fa'ato'aga latou te tu'uina atu ma oloa a Zingerman e sili ona fiafia i ai. O le Zingerman's o se kamupani lata ane o lo'o i Ann Arbor ua maua le fa'aaloalogia a le atunu'u ma fa'alauteleina i le atunu'u i nai tausaga ua tuana'i.
Fai mai a ia, sa taumafai lona aiga e aai i meaai maloloina ma faatapulaa ituaiga o vailaʻau latou te ulu atu i le tino. Aʻo leʻi oʻo i le faʻamaʻi, na latou o atu i Plum Market, Whole Foods, Busch's, Kroger ma isi faleoloa e suʻe mea uma latou te mananaʻo ai.
Fai mai a ia, a maeʻa le faʻamaʻi, e mafai lava ona ia okaina meaʻai mai le Aiga mai le faʻatoʻaga a Michigan, ae maise o ia o loʻo faigaluega mamao.
I le Aso Sa, na faia faatasi ai e Freudmann ma lana tama e 6-tausaga le matua o Aidan ni panikeke blueberry. I le iloaina o loo latou faia ni lanu moana faapitoa ua faamoemoe e avea ma fetu o le aufaasālalau i le lotoifale, sa latou faaaogaina e fai ai foliga ataata a o i ai pea le paluga panikeke i luga o le ogaumu.
O le kamupani na faavaeina muamua i le 2016, amata mai i se laʻititi laʻititi. Na tatalaina se faleoloa i Simply Fresh Market ia Novema.
O Bill Taylor o se tagata poto faapitoa i mea taumafa i Ann Arbor ma fai mai o ia o le pule sili mo le fafagaina. Sa ia fa'atautaia muamua le Eat Local Eat Natural, o se kamupani lauiloa o lo'o tu'uina atu fale'aiga ma fa'ato'aga fa'ato'aga. Na gau le kamupani lena.
“O le tele o kamupani tiliva faleoloa o loʻo e vaʻaia o kamupani tetele aua e mafai ona latou fausia ni atinaʻe e faia ai lenei mea. Ou te manatu ua tatou i ai i se tulaga tulaga ese i le taimi ole COVID. ”
O lo’o iai a latou ta’avale pusaaisa, ma o lea ua iai le latou ‘olo malosi i le maketi ma ua fa’atasia i totonu o le fa’atoaga.
Fa'amolemole fa'afeso'ota'i Jennifer Timar, o se tusitala o le Livingston Daily i le jtimar@livingstondaily.com. Mulimuli ia te ia i luga ole Twitter @jennifer_timar.


Taimi meli: Sep-07-2021

Auina mai lau savali ia i matou:

Tusi lau savali iinei ma lafo mai ia i matou