Fa'atauga i totonu ole 10 minute: fa'atauga amata i ala tetele ole lalolagi

pepa lautele

O le fa'apelepele aupito lata mai o tupe fa'atauva'a o le 'upega tafa'ilagi fa'atau oloa fa'atau. Getir o se kamupani Turkish e 6-tausaga le matua o loʻo taumafai e sili atu i ana tauva fou i le faʻalauteleina o le lalolagi.
Lonetona-O se tagata fou fou o loʻo faʻafeiloaʻi i le va o Uber Eats, Just Eat ma Deliveroo's bike ma scooters i le ogatotonu o Lonetona ua folafola e faʻamalieina lou manaʻo mo sukalati poʻo se pint o aisakulimi toetoe lava a vave: Ua fai mai le kamupani Turkish Getir o le a lafo au meaʻai i le 10 minute .
O le saoasaoa o le tuʻuina atu o Getir e sau mai se fesoʻotaʻiga o faleteuoloa lata ane, e fetaui ma le televave o le faʻalauteleina o le kamupani. I le lima ma le afa tausaga talu ona amata le faʻataʻitaʻiga i Turkey, na faʻafuaseʻi ona tatalaina i totonu o atunuu e ono o Europa i lenei tausaga, na maua ai se tauva, ma e faʻamoemoe e amata faʻagaioiga i totonu o le itiiti ifo ma le tolu aai US, e aofia ai Niu Ioka, i le faaiuga o le 2021. na o le ono masina, na faʻaputuina e Getir le lata i le $ 1 piliona e faʻaleleia ai lenei faʻamaʻi.
“Ua faatelevaveina a matou fuafuaga e o atu i le tele o atunuu aua afai tatou te le faia, o le a faia e isi,” o le tala lea a le na faavaeina Getir Nazem Salur (o le uiga o lenei upu “aumai” i le gagana Turkish. le uiga o). “O se tuuga lenei i le taimi.”
Sa toe tepa i tua Mr. Saruer ma sa'o. I Lonetona na o ia, i le tausaga ua teʻa pe sili atu, e lima kamupani faʻatau oloa vave na o atu i luga o auala. O Glovo ose kamupani Sipaniolo e 6-tausaga le matua o loʻo tuʻuina atu faleaiga ma meaʻai. Na siitia le sili atu i le $ 5 piliona ia Aperila. Na'o le masina talu ai, na fa'aputuina e Gopuff e fa'atatau i Philadelphia ni tupe mai le aufaipisinisi e aofia ai le SoftBank Vision Fund $1.5 piliona.
I le taimi o le faʻamaʻi, na tapunia fale mo le tele o masina ma le faitau miliona o tagata na amata faʻaaogaina faleoloa i luga ole laiga. O loʻo iai le faʻateleina o le faʻatauina o saofaga mo le tele o mea, e aofia ai le uaina, kofe, fugalaau ma pasta. Ua maua e le aufaipisinisi lenei taimi ma lagolago kamupani e mafai ona aumai ia te oe soo se mea e te manaʻo ai, e le gata i le vave, ae i totonu o minute, pe o se pepe pepe, se pizza aisa po o se fagu vaisaisa aisa .
O le tu'uina atu vave o fa'atauga o le isi la'asaga lea i le galu taugata o lo'o fa'atupe e le tupe fa'atau. O lenei augatupulaga ua masani i le okaina o auaunaga taxi i totonu o minute, tafaoga i fale taugofie e ala i Airbnb, ma tuʻuina atu faʻafiafiaga sili atu pe a manaʻomia.
“E le na’o tagata mauoa, mauoa, mauoa e mafai ona faamaima,” o le tala lea a Mr. Saruer. “O se tau taugofie lea,” na ia faaopoopo mai ai. "O se auala taugofie tele lea e togafitia ai oe lava."
O le fa'asilisiliina o le fale gaosi mea'ai e le'o maua. Ae e tusa ai ma faʻamatalaga PitchBook, e leʻi taofia ai le aufaipisinisi faʻapisinisi mai le teu faʻafaigaluegaina e tusa ma le $ 14 piliona i luga o le initaneti faʻatau oloa talu mai le amataga o le 2020. O le tausaga nei lava, na faʻamaeʻaina ai e Getir le tolu taamilosaga o le faʻatupeina.
E aoga ea Getir? “Leai, leai,” o le tala lea a Mr. Saruer. Fai mai a ia, pe a uma le tasi pe lua tausaga, e mafai ona maua tupe a se nuu, ae e le faapea ua uma ona maua tupe a le kamupani atoa.
Alex Frederick, o se tagata suʻesuʻe i PitchBook o loʻo suʻesuʻeina le pisinisi tekonolosi meaʻai, fai mai o le pisinisi e foliga mai o loʻo feagai ma se vaitaimi o le faʻalauteleina o le faʻalavelave. (Reid Hoffman) na faia e fa'amatala ai le fa'atauva'a fa'atauva'a a le kamupani o lo'o tauva e tu'uina atu auaunaga i luma atu o so'o se tagata tauva. Saunoa atili le susuga Feterika e fa’apea, o le taimi nei, o lo’o tele lava le tauvaga i le va o kamupani, ae e leai se eseesega tele.
O se tasi o le aufaipisinisi tetele muamua a Getir o Michael Moritz, o se tagata fai piliona pisinisi pisinisi ma Sequoia Capital paaga, o le ua lauiloa mo ana uluai peti i Google, PayPal, ma Zappos. “Na faaosofia e Getir loʻu fiafia ona ou te leʻi faalogo i se tagata faatau o faitio ona o le vave maua o oka,” o lana tala lea.
“E foliga faigofie le tilivaina o le sefulu minute, ae o le a iloa e tagata fou o le faʻaputuina o tupe o le vaega pito sili lea ona faigofie o le pisinisi,” o lana tala lea. Na ia fai mai e ono tausaga o Getir-"le faavavau o lo tatou lalolagi"-e foia ai ona faafitauli tau galuega.
E ui lava i lea, o loʻo tumu pea auala i le taulaga i le lalolagi i auaunaga faʻatau oloa o loʻo tulaʻi mai. A o faʻateleina le tauvaga, kamupani faʻaalia i Lonetona-e pei o Gorillas, Weezy, Dija ma Zapp-ua ofoina atu ni faʻaitiitiga tetele. I se tasi taimi, na ofoina atu ai e Getir meaai e tusa ma le 15 pauna (pe tusa ma le US$20.50) mo le 10 pene (pe tusa ma le 15 sene).
E le'o aofia ai 'au'aunaga ave'ese na ulufale i fa'atau (pei o Deliveroo). Ma, e ui i le telegese o le saoasaoa, o loʻo i ai nei supamaketi ma faleoloa tulimanu o loʻo tuʻuina atu auaunaga tiliva, faʻapea foʻi ma le supamaketi auaunaga a Amazon.
A mae'a le fa'alauiloa, o le a fa'atūina e tagata fa'aoga ni mausa malosi po'o lava le fa'amaoni fa'ailoga? O le maualuga o tupe mama o lona uiga e le o nei kamupani uma o le a ola.
Fai mai le alii o Salur, e le fefe o ia i le faatautava i le tilivaina vave o meaai. Na ia faʻamoemoe o atunuʻu taʻitasi e tele kamupani, e pei o supamaketi filifili faʻatauvaʻa. O loʻo faʻatali i le Iunaite Setete o Gopuff, o loʻo galue i setete e 43 ma o loʻo lipotia mai o loʻo sailia se tau faʻatatau e $ 15 piliona.
Saruer, 59, na fa'atau atu se fale gaosi tapuni mo le tele o tausaga, ma amata ai se pisinisi mulimuli ane i lana galuega. Talu mai lena taimi, o lana taulaiga o le saoasaoa ma le logistics i le taulaga. Na ia faavaeina Getir i Istanbul i le 2015 ma isi tagata teu tupe e toʻalua, ma i le tolu tausaga mulimuli ane na ia faia ai se taʻavale-taʻavale e mafai ona tuʻuina atu i tagata taʻavale i le tolu minute. Ia Mati o le tausaga nei, ina ua siitia e Getir le 300 miliona tala Amerika, sa faataua ai le kamupani i le 2.6 piliona tala Amerika, ma avea ai ma unicorn lona lua a Turkey, ma o le kamupani sa sili atu i le 1 piliona tala Amerika. I aso nei, o loʻo faʻatauina le kamupani i le $ 7.5 piliona.
I uluai aso, sa taumafai Getir ni auala se lua e ausia ai lana sini 10-minute. Metotia 1: E teuina le 300 i le 400 oloa a le kamupani i totonu o se loli ua alu. Ae o le numera o oloa e manaʻomia e le tagata faʻatau e sili atu nai lo le gafatia o le loli (ua faʻatatau nei e le kamupani o le numera sili ona lelei e tusa ma le 1,500). O le tilivaina o le veni na lafoai.
Na filifilia e le kamupani le Metotia 2: Tilivaina e ala i uila eletise poʻo mopeds mai se faasologa o mea e taʻua o faleoloa pogisa (o se faʻafefiloi o faleteuoloa ma tamaʻi supamaketi e aunoa ma ni tagata faʻatau), vaʻai vaʻai laina laina faʻatau oloa. I Lonetona, e sili atu nai lo le 30 faleoloa uliuli a Getir ma ua amata ona faʻasalalau i Manchester ma Birmingham. E tatala pe tusa ma le 10 faleoloa i Peretania i masina uma ma ua faʻamoemoe e tatalaina le 100 faleoloa i le faaiuga o lenei tausaga. Fai mai Mr. Salur, o le tele o tagata faatau o lona uiga e sili atu, ae le o se faleoloa tele.
O le lu’itau o le su’eina o nei meatotino-e tatau ona latalata i fale o tagata-ona fai lea ma pulega eseese o le lotoifale. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua vaevaeina Lonetona i le 33 o ia komiti, o loʻo tuʻuina atu pemita ma faʻaiuga fuafuaina.
I Battersea, i sautesisifo o Lonetona, o Vito Parrinello, o le pule o le tele o faleoloa e le tusa ai ma tulafono, ua naunau e aua neʻi faatagaina le au tiliva meaʻai e faalavelave i o latou tuaoi fou. O le faleoloa pogisa o loʻo i lalo o le faʻailoga o nofoaafi, o loʻo natia i tua o le fale fou faatoa atiaʻe. I itu uma e lua o le scooter eletise faatalitali, o loʻo i ai faʻailoga e faitauina "Leai se ulaula, leai se alaga, leai se musika leotele".
I totonu, e te fa'alogoina logo fa'afuase'i e logo ai le aufaigaluega o lo'o o'o mai ni oka. E filifili e le tagata piki se ato, fa'aputu mea ma fa'aputu i ato e fa'aoga e le tagata ti'eti'e. O le tasi puipui sa faatumulia i pusaaisa, o le tasi o na puipui sa i ai na o le champagne. I soo se taimi, e toʻalua pe tolu tagata piki e faʻafeiloaʻi i le alalaupapa, ae i Battersea, e toʻa ma filemu le siosiomaga, e mamao ese mai le mea moni e saʻo a latou gaioiga i le lona lua. I le aso mulimuli, o le averesi o le taimi e teu ai se oka e 103 sekone.
Fai mai Mr. Parrinello o le faapuupuuina o le taimi e momoli ai e manaomia ai le lelei o faleoloa-e le tatau ona faalagolago i avetaavale o loʻo taufetuli atu i tagata faʻatau. “Ou te le manao latou te lagonaina le mamafa o le tamoe i luga o le auala,” o lana faaopoopo mai lea.
E taua le matauina o le toatele o tagata faigaluega a Getir o tagata faigaluega tumau, ma totogi aso malolo ma penisione, ona o le kamupani e aloese mai le faʻataʻitaʻiga o le tamaoaiga o le gig lea na mafua ai ni tagi a kamupani e pei o Uber ma Deliveroo. Ae o loʻo ofoina atu konekarate mo tagata e manaʻo e fetuutuunai pe naʻo le suʻeina o galuega mo taimi pupuu.
“E i ai le manatu afai o lenei galuega e le o se konekarate, e le mafai ona galue,” o le tala lea a Mr. Salur. "Ou te le ioe, o le a aoga." Na ia faaopoopo mai: "A e vaʻai i le supamaketi filifili, o isi kamupani uma nei ua faʻafaigaluegaina tagata faigaluega ma latou te le gaumativa."
O le fa'afaigaluegaina o tagata faigaluega nai lo konekarate e maua ai le fa'amaoni, ae e sau i se tau. E fa'atau e Getir oloa mai le au fa'atau oloa fa'atausi'i ona totogi lea e 5% i le 8% le maualuga nai lo le tau o se supamaketi tele. O le mea pito sili ona taua, o le tau e le sili atu le taugata nai lo le tau o se faleoloa fa'apitonu'u.
Fai mai Mr. Salur o le 95% o faleoloa pogisa i Turkey o loʻo umia tutoatasi franchises, ma faʻaopoopo mai e talitonu o lenei faiga e mafai ona maua ai ni pule sili atu. A o'o loa ina matua le maketi fou, e mafai e Getir ona aumai lenei fa'ata'ita'iga i le maketi fou.
Ae o se tausaga pisi lenei. Seia oʻo i le 2021, o Getir o le a naʻo Turkey. O lenei tausaga, e faaopoopo atu i aai i Egelani, na faʻalauteleina foi Getir i Amsterdam, Paris ma Perelini. I le amataga o Iulai, na faia ai e Getir lana uluai mauaina: Blok, o le isi kamupani faʻatau oloa o loʻo galue i Sepania ma Italia. E na o le lima masina talu ai na faavaeina ai.


Taimi meli: Oke-18-2021

Auina mai lau savali ia i matou:

Tusi lau savali iinei ma lafo mai ia i matou